you did it!

Gefeliciteerd! Je hebt de stap gezet een shoot te boeken. Nu kan de voorpret beginnen. Of misschien is het voor jou niet alleen maar voorpret en vind je het toch ook echt spannend. Dan kan ik je nu gerust stellen. Op een zeldzame uitzondering na vindt iedereen het spannend om op de foto te gaan.

En weet je wat? Dat is normaal en staat helemaal los van of je wel of niet fotogeniek bent. Fotogeniek zijn is überhaupt een vage term waar ik als fotograaf helemaal niks mee heb. Het gaat mij er vooral om of iemand zichzelf is voor mijn camera. En dat is iets wat wij samen volledig in de hand hebben. Hoe het allemaal in zijn werk gaat? Ik ga het je in dit e-book allemaal uitleggen. Heb je daarna nog vragen dan kun je ze altijd stellen.

ik ben niet fotogeniek

Ik zei het al, de term fotogeniek heb ik niet zoveel mee. Over het algemeen vindt men je fotogeniek als je ontspannen op de foto staat. En daarvoor hoef je dus niet 'fotogeniek' te zijn! Het is vooral belangrijk dat jij lekker jezelf bent en dat hebben we dus helemaal zelf in de hand. Jij en ik samen!


Het is mijn ervaring dat mensen in de studio komen met het idee dat ze gaan poseren voor de foto. Inmiddels is je denk ik wel duidelijk dat dat niet mijn insteek is. Je mag gewoon heerlijk zijn wie je bent, dat is genoeg. De manier waarop ik fotografeer houdt in dat ik de tijd neem om echt contact te maken en ook jou te helpen in contact te komen met jezelf. Zodat je niet zo bezig hoeft te zijn met op de foto gaan, maar dat je in alle rust jezelf kunt zijn.


Een gesprekje van hart tot hart, met een lekkere kop koffie of kruidenthee is de start van elke shoot en zal je helpen te ontspannen. Pas als het goed voelt komt de camera tevoorschijn. Op die manier zul je zien dat jij ook fotogeniek kunt zijn!


Zijn er dingen die ik moet weten?


Iets wat van belang is voor jouw foto's? Bij voorbeeld dat je 1 bepaalde kant van je gezicht mooier vindt dan de andere. Of dat er dingen zijn aan je lichaam die het voor jou lastig maken op de foto te gaan. Misschien heb je bepaalde wensen of een bepaald doel met een of meerdere foto's. Misschien wil je met een voorwerp op de foto dat iets zegt over jou of wil je een foto in lingerie. Ik vind niks gek. Als we het van tevoren bespreken kan er veel, dus laat het me vooral weten. Stuur een berichtje via de website of whatsapp. Bellen mag ook.

worden de foto's bewerkt?


Ja en nee. Ik bewerk foto's op kleur en licht, zodat jij het mooist tot je recht komt. Ik houd het wel graag natuurlijk. Tijdelijke imperfecties werk ik weg. Heb je een puistje, koortslip of een wondje in het zicht? Geen probleem, die zie je niet terug op je foto's. Ik ben geen voorstander van het wegwerken van permanente zaken zoals littekens, moedervlekken en dergelijke, maar in overleg is er veel mogelijk. Breng het gerust ter sprake tijdens ons voorgesprekje.


what to wear?

De shootdatum komt dichterbij en daarmee dient ook de vraag zich aan wat je gaat aantrekken. Een basic shoot betekent dat je je tijdens de shoot niet kunt verkleden. Het is dus belangrijk dat je je outfit zorgvuldig kiest.


Denk van tevoren na over wat je wil uitstralen. Kleding speelt daarbij een belangrijke rol. Als je zakelijk wil overkomen, kleed je dan zakelijk. Als je juist je creatieve of sportieve kant wil benadrukken, pas je kleding daar dan op aan. Omdat de foto's langer mee moeten gaan is het belangrijk om zoveel mogelijk seizoen neutrale kleding te dragen. Vermijd kleding met specifiek winterse of juist zomerse uitstraling (tenzij dat juist je bedoeling is). Bedenk bij je kledingkeuze dat je jezelf waarschijnlijk minimaal een jaar in deze kleding gaat terugzien. Drukke prints zou ik ook vermijden, tenzij dat helemaal jouw ding is. Bedenk wel dat deze prints veel aandacht trekken en een foto snel druk maken. Als je ook zwart-wit foto's wil dan zijn grote prints echt een no-go.


Tip: bovenkleding in de kleur van je ogen doet het altijd goed.


Als je een shoot hebt geboekt met 10 foto's of meer dan kan het leuk zijn om er accessoires bij te betrekken. Ten eerste omdat het iets zegt over je beroep, functie of wie jij bent, maar ook kan het prettig zijn iets in je handen te hebben als je op de foto gaat. Het meest voor de hand liggend is een telefoon of een laptop, maar denk bij voorbeeld ook aan een mooie tas, een notitieboekje met pen, een bloem, een hoed, sjaal of specifieke voorwerpen die jij gebruikt bij je werk of die echt iets over jou zeggen. Denk bij de keuze van je accessoires na of het iets toevoegt aan de door jou gewenste uitstraling. Bij een shoot met minder foto's concentreren we ons op gevarieerde protretten en kun je de accessoires beter achterwege laten.


Als je specifieke kleuren wenst (bij voorbeeld omdat het een bedrijfskleur is of passend bij je interieur waar je de foto wil ophangen) dan kun je daar rekening mee houden bij je kleding- en accessoire keuze.


wanneer zijn de foto's klaar en kan ik extra foto's bestellen?

Het resultaat van de fotoshoot krijg je zo snel mogelijk te zien. Meestal is dat binnen een week, maar als het druk is moet je iets langer wachten, uiterlijk 3 weken. Je ontvangt in je mailbox een link naar een photogallery waar minimaal 5 foto's in staan, afhankelijk van de shoot die je hebt geboekt. In het geval dat er meer foto's beschikbaar zijn dan je hebt geboekt, ontvang je de foto's met een logo. Je kunt zelf kiezen welke foto's je wil hebben door op het hartje in de foto te klikken. De eerste 3, 10 of 15 foto's zijn bij de shoot inbegrepen. Elke extra foto kost € 20,-.

Zodra jij je keuze hebt gemaakt ontvang je een nieuwe gallery met de foto's van jouw keuze zonder logo.

waar vind ik de studio?

Mijn studio staat in de binnenstad van Apeldoorn en bevindt zich in het ACEC (Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur). Het gebouw is een oude fabriek en heeft een prachtige industriële uitstraling. Het is heel goed bereikbaar met auto, fiets en Openbaar Vervoer. Er is een parkeergarage aan de overkant van de straat en de fietsenstalling bevindt zich aan de achterkant van het gebouw. Vanaf het station is het een kwartiertje lopen of 5 minuten met de fiets.


Het adres is Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn. Je kunt aanbellen bij Aminda, dan krijg je toegang tot het gebouw.

De studio bevindt zich op de 3e verdieping. Er is een lift aanwezig. Die bevindt zich achter het trappenhuis.

Check de route hier

heb je nog andere vragen?

Kijk dan eens bij de veel gestelde vragen op deze website. Misschien vind je daar het antwoord al. Zo niet, stel dan je vraag hier. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord. Bellen of whatsappen mag natuurlijk ook altijd (06 4903 2209)