Vergeten...


Weet je waarom ik de naam voor mijn studio heb gekozen? Aminda is Esperanto en betekent zoveel als "worthy to be loved". Het raakt me dat er zoveel vrouwen zijn die dat gevoel in de loop der jaren een beetje zijn kwijtgeraakt. En soms veel meer dan een beetje. Door allerlei omstandigheden zijn ze zichzelf vergeten. Vergeten dat ze het zo waard zijn om geliefd te zijn. In de eerste plaats door zichzelf, daar begint het. Maar hoe doe je dat als:

  • je man je heeft verlaten voor iemand anders
  • je geopereerd bent en er niet meer hetzelfde uit ziet als vroeger
  • je tobt met je gezondheid
  • je worstelt met een traumatische ervaring
  • je worstelt met je geaardheid of gender
  • je vecht tegen kanker en als gevolg daarvan je haar verliest, je borst(en), je energie
  • je vindt dat je te dik bent, te dun, te oninteressant, te lelijk, te oud
  • je door allerlei omstandigheden het gevoel hebt dat er niemand op jou zit te wachten


Dan is het niet genoeg te weten met je verstand dat ook jij het waard bent geliefd te zijn, door anderen èn door jezelf. Want wat als je het niet voelt? En wat als je het gevoel hebt dat dat altijd zo zal blijven?

Ik las pas een tekst waar zoveel wijsheid in zit


"You must master a new way to think before you can master a new way to be"

In die richting ligt het begin van zelfliefde. Hoe je over jezelf denkt bepaalt wat jij ziet in de spiegel, niet andersom. Lees dat nog eens!


Zwaan


Een poosje geleden boekte Diana een shoot in mijn studio. Ze worstelde met een trauma uit haar jeugd, waardoor ze zich onwaardig voelde. Niet mooi genoeg, niet goed genoeg. Een moeizaam vertrekpunt op de weg naar zelfliefde. Naar diep voelen dat je het waard bent geliefd te zijn.


Zij vertelde me het sprookje van het lelijke eendje. Wie kent het niet? Het ziet er anders uit dan alle andere eendjes en groeit op met het idee dat het lelijk is. Totdat ze zichzelf op een dag ziet in de weerspiegeling van het water en zich realiseert dat ze helemaal geen eendje is. Haar ei was per ongeluk in een eendennest terecht gekomen. Ze herkent zichzelf nu als een zwaan. Andere zwanen komen op haar af, zwemmen om haar heen en raken haar liefdevol aan. Ze is geliefd en precies goed zoals ze is; een prachtige zwaan!


Bij Diana groeide de innige wens zichzelf te zien als de prachtige zwaan die ze is. De fotoshoot was een stap op die weg. en de foto's herinneren haar daar elke keer weer aan. Elke keer als ze naar de foto's kijkt voelt ze zich aangemoedigd weer een nieuw stapje te zetten op weg naar die zelfliefde.


Ik ben zo dankbaar dat ik een rol mocht spelen in dit proces. Dit is wat Aminda Fotografie is en waar ik intens gelukkig van word. Jou naar jezelf laten kijken door mijn ogen. Je laten zien dat je het waard bent en je met de foto's een tastbare herinnering geven van het moment dat jij besloot dat je dat wil geloven.*Dit is het echte verhaal van de vrouw die geen Diana heet, maar die ik zo noem om haar privacy te beschermen. Zij is ook niet de persoon op de foto in dit blog. Dit is een foto van een andere prachtige vrouw die in mijn studio was voor een fotoshoot en die toestemming heeft gegeven deze te gebruiken.