Just breathe

Gepubliceerd op 21 juni 2024 om 14:41

Moeizaam lukt het me te staan op een been, het andere opgetrokken, de voet tegen mijn dijbeen, handpalmen tegen elkaar. De tree-pose, oftewel doe alsof je een boom bent. Het kost me moeite mijn balans te houden. Ik wiebel vervaarlijk en zet alles op alles om niet te vallen.

 

"Concentreer je op je ademhaling", klinkt het in de zaal, vol met mensen die allemaal hetzelfde probleem hebben. "De focus op je ademhaling zet je gedachten stil." Die zin komt binnen. Het is het proberen waard.... en warempel, het lukt!

De les gaat rustig door maar dat ene zinnetje, dat blijft hangen.

 

"focus op je ademhaling zet je gedachten stil"

 

Onze gedachten kunnen ons danig in de weg zitten. Ik merk het bij de meeste mensen die in mijn studio komen voor een fotoshoot. Duizend gedachten dwarrelen door elkaar. Het verschilt per persoon maar het komt allemaal neer op dat ene punt: de gedachten over onszelf en het daaraan verbonden oordeel. Dat we niet moeten oordelen leerde ik vroeger al op de zondagsschool. Dat ging vooral over oordelen over anderen. Nooit sprak er iemand over de kwalijke gevolgen van oordelen over jezelf.

 

"Voel hoe je lichaam reageert, voel wat het nodig heeft" zegt ze. En dan voegt ze eraan toe: "zonder oordeel." Wat een waardevolle lessen leer ik vandaag!

 

Terwijl ik terugloop naar huis bedenk ik dat ik ze graag wil delen met jou, speciaal wanneer je er tegenop ziet op de foto te gaan. Omdat je ten diepste bang bent dat het niet goed (genoeg) is, dat jij niet goed (genoeg) bent. Dat je niet fotogeniek bent, te gewoontjes, net iets te dik of te mager. Dat je geen leuke kleren hebt, je haar niet goed zit, je gebit niet mooi is, rimpels hebt, littekens.... o help!

 

Adem in - adem uit, concentreer je erop. Voel hoe de zuurstof zich verspreidt in je lichaam. Wees je bewust van wat er nu is en daar komt 'ie..... laat het oordeel los. Het is goed! JIJ bent goed!

 

Just breathe .... let go of who you think you should be and embrace just who you are

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.